1967 | FAMILIE NOOTER

In juni 1967 vertrekken Gerti en Noortje Nooter met hun drie zoontjes naar het Oost-Groenlandse dorpje Diilerilaaq. Als conservator van het Museon wil Gerti ter plekke onderzoeken hoe Groenland aan het veranderen is. Steeds meer inwoners van Diilerilaaq verruilen de harpoen voor het geweer, de kajak voor de motorboot en de traditionele trommel voor de gitaar. Ruim een jaar leeft de familie Nooter met de Inuit. Gerti doet onderzoek onder de mannen en gaat samen met ze op jacht. Noortje is de spil in huis, ontvangt gastvrij veel Groenlanders en leert van de vrouwen hoe je een zeehond vilt en een kajak repareert. In de jaren `70 en `80 keert Nooter, inmiddels conservator in Museum Volkenkunde, nog vaak terug naar Groenland.

2009 | JEROEN TOIRKENS

Voor zijn project ‘NomadsLife’ gaat Jeroen in 2009 naar het Oost-Groenlandse dorp Diilerilaaq. In zijn bagage zitten 42 jaar oude foto’s van het zelfde dorp. Hoewel de foto’s bijna een halve eeuw eerder door Gerti en Noortje Nooter zijn gemaakt herkennen veel inwoners zichzelf en familieleden. De foto’s vormen een brug tussen vroeger en nu. Inwoners van Diilerilaaq vertelden Jeroen Toirkens en journaliste Petra Sjouwerman verhalen over vroeger aan de hand van historisch fotomateriaal van Museum Volkenkunde en het Museon. De realiteit wordt met de camera vastgelegd. Tussen toen en nu lijkt een wereld van verschil te zitten. Lijkt, want sommige dingen zullen altijd hetzelfde zijn.

2011 TOT HEDEN | DIGITAAL ERFGOEDFORUM

Dankzij het bevlogen veldwerk van conservator Gerti Nooter en zijn vrouw Noortje bezitten het Museon in Den Haag en National Museum voor Wereldculturen in Leiden een grote fotocollectie (ca. 10.000 beelden, 1965-1984) uit Groenland. Hoofddoelstelling van het project Roots2Share-project was het delen van deze fotocollectie met de Groenlandse en Nederlandse bevolking. Dit in nauwe samenwerking met het Nationale Museum van Groenland in Nuuk en het Ammassalik Museum in Tasiilaq. De vier musea sloegen de handen ineen en brachten de fotocollectie van Nooter terug naar de bron. Terug naar Groenland. Naar aanleiding hiervan zijn er uiteenlopende activiteiten en exposities in Groenland én Nederland georganiseerd.

Eigenlijk is de term ‘digitale repatriëring’ een contradictio in terminis. Sec bekeken is er geen fotocollectie gerepatrieerd naar Groenland. De originele negatieven van de foto`s van Gerti Nooter blijven voorlopig in de depots van het Museon en het National Museum voor Wereldculturen. Los van de discussie rondom ‘eigendom’ ontbreekt het onze Groenlandse partners aan capaciteit en opslagfaciliteiten om dergelijk kwetsbaar erfgoed goed te conserveren. Dankzij het pc-tijdperk kunnen we de originelen echter veelvuldig kopiëren en verspreiden. Maar om dit ‘repatriëring’ te noemen gaat eigenlijk te ver. Hoe het ook zij, de kern van Roots2Share draait om het delen van de foto`s van Nooter met de inwoners van (Oost)-Groenland. Dit delen is niet nieuw. Gerti nam dia`s en uitgeprinte foto`s mee naar Diilerilaaq, evenals zijn vrouw, zoons en schoondochter Cunera Buijs vanaf 1982.