NATIVE CONSULTATIONS

In november 2010 waren er vijf Oost-Groenlandse Inuit op bezoek in het Museum Volkenkunde en het Museon, dit op uitnodiging van het project Roots 2 Share. Vanuit hun eigen expertise (kleding, jacht, kunst, geloof en dans) verrijkten respectievelijk Thomasine Tarkissimat, Paulus Larsen, Gideon Qeqe, Åge Kristiansen en Thomasine Umerineq de Groenlandse collecties in Nederland met nieuwe kennis en persoonlijke verhalen. Coördinatie van deze ‘native consultations’ was in handen van Museum Volkenkunde; in samenwerking met het Museon bracht men het concept ‘sharing knowledge and cultural heritage’ in de praktijk.

Alle vijf Inuit hebben Gerti Nooter persoonlijk gekend en met hem zijn vrouw Noortje en hun drie zoons die Gerti, in wisselende samenstelling, veelvuldig tijdens zijn veldwerk in Oost-Groenland vergezelden. Tijdens hun verblijf in Nederland hebben de Inuit diverse, bijzondere, soms emotionele ontmoetingen gehad met de familie Nooter. Naast deze intieme momenten, heeft Museum Volkenkunde ook een publieksmiddag georganiseerd. Deze middag was in de stijl van een traditionele Groenlandse ‘kaffeemik’; veel koffie, koeken en verhalen. Speciaal voor de kaffeemik in Leiden gaf Thomassine Umerineq nog een demonstratie van een traditionele Groenlandse trommeldans.