ROOTS 2 SHARE: THE FUTURE

Op donderdag 13 oktober 2011 vond in het Museon het jongerenevenement ‘Roots 2 Share: the future’ plaats. Verdeeld over vier themagroepen – natuur, cultuur, economie en technologie – gingen ruim honderd VWO-scholieren uit heel Nederland aan de slag met de toekomst van Groenland. Opgedane kennis en ervaringen uit het ochtendprogramma (speedcolleges) gebruikten de scholieren `s middags voor een intensieve brainstormsessie. Geïnspireerd op het Roots 2 Share-project had iedereen dezelfde vraagstelling als startpunt:

“Gerti en Noortje Nooter maakten in 1967 foto`s van Groenland, Jeroen Toirkens deed hetzelfde 42 jaar later, in 2009. Stel dat jullie, 42 jaar later, ook op Groenland zijn. Wat zien jullie in 2051 door de camera? Hoe brengen jullie de toekomst van Groenland in beeld?”

Toekomstscenario`s voor Groenland werden door de jongeren ontwikkeld op alle vier de kernthema`s. Tijdens de brainstormsessie kreeg men input van de vele aanwezige experts uit de wetenschap, bedrijfsleven en politiek. Onder deze experts waren ook de deelnemers van Missie SILA zoals de Prins van Oranje en prof. Robbert Dijkgraaf. Met hen gingen de jongeren de dialoog aan om vervolgens de Groenlandse toekomstbeelden door sneltekenaars te laten visualiseren. Deze visualisaties vormden de rode draad in het afsluitende debat. Een ander hoogtepunt van de dag was de opening van de interactieve zaaltentoonstelling Roots 2 Share. Groenlandse foto`s en verhalen door de Prins van Oranje.

DOWNLOAD: Een Groenlandse toekomst vanuit Nederlands perspectief