KULUSUK KIDS

Van 5 tot 17 januari 2012 waren zeven Oost-Groenlandse schoolkinderen uit Kulusuk te gast in Museum Volkenkunde. De scholieren maakten in het museum een eigen tentoonstelling met de door hen zelfgemaakte kunstvoorwerpen. Hun werk werd onderdeel van de reeds geopende tentoonstelling Roots 2 Share, Groenlanders krijgen hun foto`s terug (zie vorige bladzijde). De ‘Kulusuk-kids’ volgden zowel in Volkenkunde als in het Museon workshops waarbij het delen van collecties, kennis en ervaring centraal stonden.

Sinds 2008 is er reeds een samenwerkingsproject tussen het museum in Leiden en de school in Kulusuk. De bevolking van Kulusuk is van oudsher erg kunstzinnig. Deze traditie leeft nog steeds onder de huidige bevolking en haar schoolgaande jeugd. De leerlingen van Kulusuk waren al eerder uitgenodigd om hun werk tentoon te stellen in o.a. Parijs, Canada en Zweden. De scholieren hebben hun kunstwerken – voornamelijk hout beschilderde beeldjes – aan Museum Volkenkunde geschonken.

Naast de bouw van hun eigen expositie hebben de Groenlandse jongeren ook uiteenlopende excursies in Nederland gedaan. Daarnaast waren er diverse uitwisselingen met Nederlandse leeftijdsgenoten. In het weekend van 7 en 8 januari waren de ‘Kulusuk-kids’ in Museum Volkenkunde aanwezig voor een ‘meet & greet.’