REIZENDE EXPOSITIE

Van 24 december 2011 tot en met 17 januari 2012 was de tentoonstelling Roots2Share, Groenlanders krijgen hun foto`s terug te bezichtigen in Museum Volkenkunde. Kern van de expositie waren 40 foto`s van Gerti Nooter. Waar de tentoonstelling in het Museon bovenal gericht was op publieksparticipatie, besteedde de Leidse variant juist extra aandacht aan het antropologische onderzoekswerk van conservator Nooter. De expositie vormde de première van de reizende Roots2Share-tentoonstelling die komende jaren door Denemarken en Groenland zal toeren. Bewust is bij de productie van de expositie gekozen voor lichtgewicht materialen. Alle foto`s en bijhorende panelen passen in één kist.

Sinds 2003 is er reeds een tentoonstelling van Nederlands-Groenlandse foto`s vanuit Leiden vertrokken naar het hoge noorden. In diverse musea en dorpshuizen in Denemarken en Groenland konden bezoekers foto`s bekijken van Jacob van Zuylen. Samen met o.a. Niko Tinbergen was Van Zuylen in 1932-33 in Oost-Groenland voor poolonderzoek. Een kleine selectie van zijn beelden werden 70 jaar later samengebracht in een eenvoudige, maar uiterst succesvolle expositie. Inmiddels heeft de reizende tentoonstelling een tiental nederzettingen aangedaan. Hiermee lijkt het pad geëffend voor de aankomende expositie van Roots 2 Share. Inmiddels heeft onze reizende tentoonstelling de Groenlandhuizen in Aarhus (3-31 januari 2014), Aalborg (1 februari-15 maart 2014) en Kopenhagen (4 juni-18 juli) aangedaan. Na volgend jaar in Odense zal de kist met foto`s én filminterviews naar Groenland getransporteerd worden. Extra aandacht zal er in Groenland zijn voor het dan nog steeds beschikbare en zelfs uitgebreidere digitaal erfgoedforum. Voor onbepaalde tijd zal er op Groenland dus nog ruchtbaarheid aan Roots 2 Share worden gegeven.