Roots2Share draait om het delen van foto`s en verhalen. Foto`s van een specifieke gemeenschap worden gedeeld met haar leden. Zo`n gemeenschap kan een dorp of wijk zijn, maar ook een bepaalde subcultuur of organisatie. Hoe dan ook, de mensen uit deze gemeenschap delen een  gezamenlijke geschiedenis. Toch heeft iedereen andere herinneringen aan vroeger. Een foto levert een veelvoud aan unieke, persoonlijke verhalen op. Het zijn deze verhalen die Roots2Share verzamelt. Op een online erfgoedforum kunnen mensen herinneringen bij foto`s plaatsen en reageren op andermans teksten. Zo ontstaat er vanuit en dankzij de gemeenschap zelf een digitaal geschiedenisboek: een boek met veel foto`s, maar bovenal veel schrijvers.

Oost-Groenland

Het project Roots2Share is in 2010 ontstaan. Voor het eerst van hun leven konden inwoners van Diilerilaaq (Oost-Groenland) veertig jaar oude foto`s van hun dorp online bekijken en verrijken met kennis en verhalen. Naar aanleiding van dit vierjarige pilotproject (2010-2014) hebben er zowel in Groenland als Nederland vele activiteiten en exposities plaatsgevonden. En nog steeds is er een foto-verhalententoonstelling reizende door Groenland. Voor meer informatie over dit eerste Roots2Share-project, zie ‘Oost-Groenland’.

F.A.S.T Scheveningen

 Sinds oktober 2014 is Roots2Share ook in het Scheveningse surfdorp F.A.S.T. actief. Het surfdorp dreigt binnenkort te verdwijnen van de huidige toplocatie. Dit betekent een vertrek van een plek waar F.A.S.T. is uitgegroeid tot een begrip in de regio en ver daarbuiten. F.A.S.T. gaat nu via Roots2Share haar dorpsgeschiedenis vastleggen.  Voor meer informatie over dit project, zie ‘F.A.S.T. Scheveningen